Info@salehoun.org

کلمات کلیدی: خیر، موسسه خیریه

کمک کردن و انجام کارهای خیر، به عنوانِ یک ارزش برای تمام جوامع مطرح بوده و هست. اما شکل آن در طول تاریخ و در کشورهای تغییرات زیادی کرده است. روزگاری سیر کردن شکم گرسنگان یک ارزش بود، اما امروزه موسسات خیریه، علاوه بر تامین نیازهای اولیه، سعی در توانمند سازی نیازمندان دارند.

در آمریکا در سال 2002، افراد و شرکت ها چیزی در حدود 240میلیارد دلار به موسسات خیریه کمک کردند. یعنی چیزی در حدود 240 هزار میلیارد تومان. این واقعا رقم خیلی زیادی است. کمک به انجمن های خیریه، در آمریکا در حدود تولید ملی ایران است. اما آن چیزی که مهم است شکل و شیوه ی کمک در آمریکا و اروپاست. کمک به خیریه ها به شکل های متنوعی انجام می شود. بخشی از این کمک در قالب  فعالیت های داوطلبانه است. یعنی مردم در این کشورها بخشی از وقتِ ارزشمندِ خودشان را در خیریه ها،  صرف کمک به همنوعان شان می کنند.

بخش بسیار کوچکی از این 240میلیارد دلار، برای غذا دادن به گرسنه ها یا تهیه سرپناه برای افراد بی خانمان، مصرف می شود. بخش زیادی از مابقی این مبلغ، در آموزش، بهداشت، هنر و محیط زیست صرف می گردد.

بسیاری از موسسات خیریه در کشورهای دیگر به شکل NGO (سازمان غیر دولتی) اداره می شوند. ما تلاش می کنیم تا موسسه ی خیریه مان شکل یک NGO را داشته باشد. در واقع رسالت ما، رسالت یک NGO است که در خدمت به خانواده ها و دانش آموزان تعریف می شود. در کارهای ما آموزش جای خیلی مهمی دارد.

یکی از مشخصات هزاره سوم ، افزایش نقش و تأثیر تشکل ها و سازمان های بخشِ خصوصی است. یکی از ابداعات مؤثر و کارسازِ مردم در سه قرن اخیر، به وجود آوردن تشکل های اجتماعی و حرفه ای و توسعه آن ها بر حسب نیاز بوده است .

هم اکنون در ایالات متحده بیش از یک میلیون و دویست و پنجاه هزار تشکل خصوصی وجود دارد، که تعداد زیادی از آن ها در حوزه ی امور خیریه است. تعداد تشکّل ها در فرانسه 630 هزار ، ژاپن 850 هزار و ایتالیا 470 هزار است . از یک کشاورز اروپایی که در سال 2004 به عنوان مرد نمونه کشورش انتخاب شده بود، دلیلِ انتخابش را می پرسند. او می گوید دلیل انتخاب من، عضویت در 68 تشکّل صنفی است. این نشان می دهد که هم مردم به حضور در تشکل ها اهمیت می دهند و هم جامعه ارزش زیادی برای تشکل ها قائل است.

یکی از نقش های اصلی این گونه تشکل ها، حضور در کارهای غیرانتفاعی و عام المنفعه و همین طور ارائه ی آموزش به قشرهای مختلف جامعه است.

 در کشورهای پیشرفته، دیگر پول داشتن افراد را راضی نمی کند. برای همین آن ها به دنبال خدمتِ بیشتر هستند. یکی از معروف ترین افرادی که در امور خیریه فعالیت می کند بیل گیتس، ثروتمندترین فرد در جهان است.

بیل گیتس، مدیر عامل مشهورِ مایکروسافت از فعالیت اجرایی در این شرکت کناره گیرى و خود را وقف بنیاد خیریه‌اش خواهد کرد. مهمترین هدف این بنیاد، مبارزه با مالاریا، سل و ایدز است.

بنیاد خیریه «ملیندا و بیل گیتس»، در سال ۲۰۰۰ میلادى از ادغام دو بنیاد دیگرى به وجود آمد که مولتى میلیاردر آمریکائى در سال‌هاى پیش از آن ایجاد کرده بود. بنیاد مذکور، در حال حاضر داراى ۲۹ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار موجودى است.

اما وارن بافت (Warren buffet) دومین ثروتمند جهان نیز، اخیرا اعلام کرد: ۳۰ میلیارد دلار از دارائى‌هاى نقدى خود را وقف این بنیاد مى‌کند. به این ترتیب، بنیاد بیل گیتس، با حدود ۶۰ میلیارد دلار دارائى، به بزرگترین بنیاد خیریه جهان تبدیل مى‌شود.

براى درک اهمیت این بنیاد، کافى است بدانیم که موجودى دومین بنیاد نیکوکارى جهان، یعنى بنیاد فورد،  ۱۱ میلیارد دلار است و سازمان ملل متحد، براى پیشبرد برنامه‌هاى عمرانى خود در سراسر جهان، سالانه تنها ۱۲ میلیارد دلار بودجه در اختیار دارد.

از زمان تاسیس بنیاد بیل گیتس، این بنیاد، ده میلیارد دلار صرف پروژه‌هاى بهداشتى و عمرانى جهان کرده است. سى درصد از این پول، به مصرف کتابخانه‌هاى مجهز به خدمات اینترنتى یا کمک به خانواده‌هاى فقیر آمریکائى شده است. در سال‌هاى آینده نیز، قرار است یک میلیارد دلار از سوى این بنیاد در اختیار برنامه هاى بین المللى بورس تحصیلى گذاشته شود.

بنیاد گیتس، علاوه بر این، با پرداخت یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار، از برنامه ”اتحاد بین‌المللى براى واکسیناسیون” پشتیبانى کرده است. همچنین، اکنون یک برنامه بین المللى در زمینه تهیه واکسن ضد مالاریا در جریان است که بدون کمک ۲۵۸ میلیون دلارى بنیاد بیل گیتس اصولا نمى‌توانست آغاز شود.

ستایشگران اقدامات انسانى بیل گیتس مى‌گویند: «او براى مبارزه با بیمارى‌هائى تلاش مى‌کند که در خارج از جهان سوم مدت‌ها است به فراموشى سپرده شده‌اند و در نتیجه جایی در مراکز و پروژه‌های تحقیقاتی ندارند.»

منبع: jmmh.ir

دپارتمان توانمندسازی و توسعه صالحون

مرکز درمانی موسی بن جعفر-دندانپزشکی-آمبولانس-آزمایشگاه موزه علوم و فنون شهرستان آران و بیدگل مددکاری و حمایتی

دپارتمان توانمندسازی و توسعه-پژوهش

     
مرکز درمانی موزه خیریه و مددکاری ترویج مشاوره آموزش پژوهش