Info@salehoun.org

کلمات کلیدی: بنیاد پهلوی، سازمان خیریه، امور خیریه

مبالغ هنگفتی که از بودجه عمومی کشور برای هزینة دفاتر مخصوص خانواده شاه اختصاص مي‌یافت، در مقایسه با انبوه دارایی آن ها در «بنیاد پهلوی» رقم ناچیزی را تشکیل مي‌داد.

بنیاد پهلوی به دستور شاه در سال 1958 تأسیس شد تا به عنوان یک سازمان خیریه غیر انتفاعی فعالیت کند. ولی حقیقت قضیه این بود که اشتغال بنیاد پهلوی به امور خیریه جنبة سرپوش برای پنهان کردن ثروت خاندان پهلوی داشت.

اعضای خانواده شاه درآمدهای کلان خود را به صندوق بنیاد پهلوی مي‌ریختند تا این سازمان به بهانه تأمین بودجه امور خیریه، پول هایشان را در امور سودآور سرمایه‌گذاری کند. و در عین حال شاه نیز با چنین تمهیدی مي‌توانست میلیاردها ثروت خانواده‌اش را که البته منشائی جز سود معاملات جنبی حاصل از فروش نفت نداشت تطهیر کند و به همه نشان دهد که بستگانش از ثروت اندوزی هدفی جز کار خیر ندارند!!

گرچه ظاهراً بنیاد پهلوی چند قلم کارهای ظاهراً خیریه هم انجام مي‌داد (منجمله: پرداخت کمک هزینه به دانشجویان ایرانی در خارج، احداث چند منزل برای معلولین و کودکان یتیم، تأمین پوشاک برای محرومین، و اطعام مساکین در ایام مذهبی)، ولی فعالیت اصلی آن فقط در مسیرهایی بود که بتواند از طریق سرمایه گذاری های پر سود (از جمله در: کارخانجات سیمان و تصفیة قند، شرکت های بيمه، بانك، كشتيراني، هتل سازي، كازينوهاي قماربازي، كاباره‌هاي لوكس) ثروت خانواده شاه را چند برابر کند. ضمناً باید گفت که برادران و خواهران شاه و فرزندانشان هرگز به سود سرمایه‌هاي خود در بنیاد پهلوی بسنده نمی‌کردند، و هر یک با سهام عمده‌اي که در صنایع و شرکت های تجارتی گوناگون داشتند، منافع کلانی به دست مي‌آوردند.

اعضای هیأت مدیره بنیادی پهلوی عبارت بودند از: نخست وزیر، وزیر دربار، رئیس مجلس سنا، رئیس مجلس شورای ملی، رئیس دیوان عالی کشور، به علاوه پنج نفر دیگر به عنوان روسای اداری تشکیلات بنیاد؛ که شاه آنان را معرفی مي‌کرد. و هر کدامشان نیز نسبت درصدی از سود خالص سالانه پهلوی را به عنوان پاداش دریافت مي‌داشتند.

بنیاد پهلوی در سراسر ایران به صورت گسترده فعالیت مي‌کرد و حضورش در تمام زمینه‌هاي اجتماع نشانگر سلطه خانواده پهلوی بر اقتصاد کشور بود.

 

منبع:مینو صمیمی، پشت پرده دربار، انتشارات اطلاعات، 1370، ص 196.

http://dowran.ir

 

 

 

 

دپارتمان توانمندسازی و توسعه صالحون

مرکز درمانی موسی بن جعفر-دندانپزشکی-آمبولانس-آزمایشگاه موزه علوم و فنون شهرستان آران و بیدگل مددکاری و حمایتی

دپارتمان توانمندسازی و توسعه-پژوهش

     
مرکز درمانی موزه خیریه و مددکاری ترویج مشاوره آموزش پژوهش